Opublikowany przez: Monika C. 2020-09-24 14:37:32
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Moritz Kindler on Unsplash
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania. Wyjątkiem są małe dzieci, którym podajemy mus z gruszek lub sok z gruszek. najbardziej znanym gatunkiem gruszki jest grusza pospolita. Natomiast najlepsze walory smakowe mają klapsa, konferencja i wiliams.
Gruszki mimo bardzo słodkiego smaku dostarczają niewielu kalorii – ok. 60 kcal. Są pełne witamin: A, C, PP oraz witamin z grupy B oraz mikroelementów: potasu, wapnia, fosforu, magnezu żelaza czy miedzi, czy boru (dobrze wpływa na pracę mózgu). Gruszki zawierają dużo jodu i polecane są osobom borykającym się z chorobami tarczycy oraz obniżają ciśnienie tętnicze. Owoce gruszki są bogate w pektyny i błonnik. Poleca się je osobom odchudzającym, redukują zaparcia i leczą biegunki, jednak dla osób wrażliwych gruszka może być ciężkostrawna.
Alergie na gruszki zdarzają się w postaci krzyżowej z pyłkami drzew i białkami. Objawiają się nieżytem nosa i pokrzywką w miejscu zetknięcia gruszki ze skórą człowieka.
Gruszki można wprowadzać do diety niemowlaka już od 7. miesiąca życia. Najlepszą formą podawania są mus z gruszki i sok z gruszki. Starszym dzieciom można podawać gruszkę obraną i pokrojoną na ćwiartki, zwłaszcza miękką i dojrzałą. Świetne są także gruszki suszone, dżemy czy wczesnojesienne kompoty. Przetwory z gruszki można podawać dzieciom zimą i wiosną, kiedy brak świeżych, pełnowartościowych owoców.
Jak z każdym nowym owocem i warzywem, zacznijmy od małego kawałka gruszki, by upewnić się, że maluch nie ma na nią alergii.
2-3 gruszki
Szczypta cynamonu
Szczypta goździków w proszku
Sok z cytryny
Woda, ok. 50 ml
Cukier, miód (opcjonalnie)
Wanilia (opcjonalnie)
Dokładnie umyj gruszki, obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny (nie ściemnieją). Włóż do rondelka, zalej wodą i praż gruszki na małym ogniu do miękkości. Jeśli trzeba dodaj odrobinę cukru lub miodu, rozgnieć widelcem lub zblenduj (w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać). Dopraw szczyptą cynamonu i goździków.
1 kg gruszek
2l wody
Cynamon, stary lub kora
Goździki - kilka
Cukier/miód - jeśli potrzeba
Gruszki bardzo dokładnie umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy, zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu aż gruszki będą miękkie. Dodaj cukier lub miód, jeśli kompot nie jest odpowiednio słodki. Podawaj ostudzony.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Silizator 2021.06.28 00:43
U nas gruszką ze słoiczka hippa (tzw. "pierwsza łyżeczka") była trzecim z kolei posiłkiem w ramach rozszerzania. Wcześniej były standardy - marchewka i jabłuszko, też zresztą z tej serii ;-) Ale gruszka też posmakowała ;-)
Silizator 2021.06.28 00:43
U nas gruszką ze słoiczka hippa (tzw. "pierwsza łyżeczka") była trzecim z kolei posiłkiem w ramach rozszerzania. Wcześniej były standardy - marchewka i jabłuszko, też zresztą z tej serii ;-) Ale gruszka też posmakowała ;-)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.